Kaupunkilehti kolumni Anne Korhola

Jotain rajaa tänne Mikkeliinkin

Mikkelin talous on valitettavan heikossa kunnossa ajatellen etenkin nuortemme tulevaisuutta. Viimeisimmät uutiset kaupungin strategian mukaisesta kehityksestä antavat olettaa, että Mikkelissä pärjätään hienosti, kunhan vaan jaksetaan noudattaa kaupungintalolla raapusteltuja kauniita kaavioita. Tuntuu siltä, että aikaa tuhlataan sanahelinään.

Taloustilanteen korjaamiseksi tarvitaan suunnan muutosta. Yhtenä toimenpiteenä pitäisi myöntää tilanteen vakavuus ja havainnollistaa talouden tilannekuva mahdollisimman konkreettisesti taviksille. Julkaistaan digitaalinen velkakello, joka seuraa laskennallisesti kaupungin velan reaaliaikaista kasvua. Velkakello asennetaan kaikkien nähtäväksi esimerkiksi kirjaston ulkoseinälle.

Mikkelissä tarvitaan päättäjien yhteistyötä. Yhteistyö ei kuitenkaan tarkoita sanelupolitiikkaa puheenjohtajistolta. Onnistunutta mainekuvaa on vaikea tavoitella, jos mikkeliläiset haahuilut kurkottavat kuuseen ja kapsahtavat kassaan aina vaan miinuksena. On aika pysäyttää alkujaankin epäonnistuneet projektit, korjata mitä korjattavissa vielä on ja muuttaa investointien suuntaa asukkaiden hyvinvoinnin takaamiseksi. Kaupungin tehtävä ei ole keksiä uusia tuottamattomia hankkeita. Ne ollaan keksitty jo muualla.

Mikkelin tarkastuslautakunnalla tulee olemaan kiirettä selvittää käynnissä olevien hankkeiden toiminnan menettelytapojen asiallisuutta. Tuntuu ihmeelliseltä, että kuntalaiset äänestävät yhä uudestaan jo epäonnistuneet päättäjät jatkokausille. Tulevissa vaaleissa, te hyvät äänestäjät päätätte mihin suuntaan kaupunkimme ja kotimaamme hyvinvointi kääntyy.

Koulukaupunkina menestyvä, entinen myhäilevä Mikkeli on menettänyt parhaat, kouluttamansa osaajat etelän kasvukeskuksiin. Tarjotkaa hyvät mikkeliläiset yritykset harjoittelupaikkoja ja työtä niin, ettei kaikkien tarvitse muuttaa pois meijjän Mikkelistä. Miksei?

Anne Korhola, PS

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa